Vijg, yoghurt en gember

NAGERECHT
6 PERSONEN

22 september 2022

Krokante kletskop

Ingrediënten:

150 gram gesmolten boter

375 gram poedersuiker

180 gram sinaasappelsap

240 gram bloem

Bereiding:

Het makkelijkste is om dit beslag een dag van te voren te maken.

Doe de bloem en poedersuiker bij elkaar en dan het sinaasappelsap erbij. Maak er een gladde massa van en voeg dan de boter toe. Laat een nacht staan.

Smeer uit op een bak mat en bak in een oven (droge lucht) op 160˚C in 8 minuten af.

Snijd in stukken van 15 bij 2 cm en leg in de gewenste vorm.


Pocheervocht vijgen

Ingrediënten:

0,5 liter px sherry

0,3 liter rode wijn

350 gram suiker

1 liter water

vijgen

Bereiding:

Breng de ingrediënten aan de kook en pocheer hier de vijgen in.


Vijgen granité

Ingrediënten:

500 gram vijgenvocht

40 gram aceto

90 gram water

30 gram suiker

sap van 1 citroen

Bereiding:

Breng alles aan de kook en bevries al roerend


Roomijs van gemberthee

Ingrediënten:

750 gram room

750 gram melk

375 gram eidooier

510 gram suiker

gemberthee naar smaak (par stukken verse gember)

Bereiding:

Begin met het zetten van de gemberthee, doe vervolgens de alles behalve eidooier in een ruime pan en verwarm dit tot net onder het kookpunt voeg de eidooiers toe en bindt de massa af en draai deze op in de ijsmachine.


Crème suisse

Ingrediënten:

0,5 liter melk

100 gram suiker

2 eieren

30 gram custard

8 gram gelatine

1 stokje vanille

550 gram slagroom

55 gram suiker

Bereiding:

Begin met het weken van de gelatine. Doe de melk, suiker, eieren en custard in een pan breng dit al roerende aan de kook.

Los de gelatine op in de custard, koel dit terug en spatel door de lobbig geslagen slagroom.

Doe de massa in een spuitzak.


Yoghurt crumble

Ingrediënten:

250 gram koude boter

250 gram suiker

250 gram bloem

100 gram yopol

Bereiding:

Kneed alles behalve de yopel door elkaar en bak dit af op 180 graden voor ongeveer 7 minuten. Als de crumble goud bruin is doe je er voorzichtig de yopel door.


Gembergel

Ingrediënten:

500 gram suikerwater

15 gram gember

6 gram agar agar

Bereiding:

Doe alles in een pan en kook dit drie minuten door.

Dan hard laten worden en opdraaien in de blender

Zeef het en doe over in een spuitflesje.