Uiensoep uit Lyon met Gruyere crouton

[box]

TUSSENGERECHT / 4 PERSONEN

Uiensoep uit Lyon met Gruyere crouton


16 Februari 2012

[/box]


[box]Quenelles


Ingredienten:

300 gram uien

200 gram sjalotten

200 gram rode uien

2 tenen knoflook fijngesneden

100 gram boter

½ dl olijfolie

2 liter runderbouillon

Bereiding:

Schil de uien en snij ze doormidden, snijd dan in ringen.
Bak ze in een grote koekenpan mooi bruin op een middelgroot vuur zonder ze te laten
verbranden. (karameliseren)
Strooi er een eetlepel bloem over en bak deze even mee.
Voeg nu de bouillon toe en laat 30 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zwarte peper en zout.
[/box]

[box]Gruyere crouton


Ingredienten:

4 plakken stokbrood

2 tenen knoflook

100 gram Gruyère

Bereiding:

Bak de croutons in een oven van 180 graden krokant en goudbruin.
Wrijf ze meteen uit de oven in met knoflook en laat ze wat afkoelen.
Bestrooi met de gruyère en leg ze op de soep, gratineer nu tot de kaas is gesmolten.
[/box]

[box]Runderbouillon


Ingredienten:

500 gram riblap

1 grote runderschenkel

1 prei

1 winterpeen

1 ui

2 blaadjes laurier

2 ½ liter water


Bereiding:

Zet het vlees en schenkel op met koud water en breng langzaam aan de kook, als de bouillon kookt het vuur zacht zetten en de bouillon afschuimen.
Voeg dan de groenten en laurier toe en laat 2 tot 2 ½ uur trekken.
[/box]

[box]Serveren


Schenk de soep in een mooie franse kleine 1 persoons terrine. Leg daar bovenop de gruyere crouton.
[/box]


[box] Wijnsuggestie


Château Maurel Fonsalade – Cuvee Tradition

[/box]