Spekijs

[box]

NAGERECHT / IJS / 8 PERSONEN

Spekijs

met vijg, jonge geitenkaascrème en rode wijnsiroop


24 november 2011

[/box]


[box]Spekijs


Ingredienten:

100 gram bacon

5 dl volle melk

20 gram melkpoeder

150 gram suiker

4 dooiers van Large eieren

¾ dl room


Bereiding:

Snijd de spek fijn en bak deze lichtbruin aan.
Voeg de spek aan de melk toe en verwarm deze op een matig vuur, laat minstens 1 uur trekken.
(Het beste is de melk een nacht te laten trekken)
Laat nu koud worden en verwijder spek en gestold vet.
De melk nu samen met de melkpoeder aan de kook brengen.
Ondertussen de dooiers en suiker glad kloppen.
De melk onder voordurend kloppen bij de dooiers voegen en tenslotte weer op een laag vuur tot 83ºC kloppen (au bain marie).
Van het vuur nemen en de room erdoor mengen en het mengsel boven ijswater kou laten worden.
IJs van draaien in de ijsmachine en dan in de vriezer verder laten opstijven.
[/box]



[box]Crème Anglaise


Ingredienten:

125 gram volle melk

65 gram room

Merg van ½ vanille stokje

1 dooier van een Large ei

20 gram suiker

Bereiding:

Breng op een matig vuur melk, room en vanillemerg & stokje tot het kookpunt.
Dooier en suiker glad roeren.
Melk /room van het vuur door de dooier/suiker roeren.
Dan weer terug op een laag vuur tot 83ºC kloppen, door een fijne zeef passeren en terugkoelen. ( op ijswater)
[/box]



[box]Geitenkaas crème


Ingredienten:

100 gram jonge geitenkaas op kamer temperatuur

75 gram suiker

1 velletje gelatine in koud water geweekt

50 gram Crème Anglaise

100 gram room op yoghurt dikte geklopt

Bereiding:

Klop/spatel de geitenkaas met de suiker glad en luchtig.
Verwarm de crème Anglaise licht ( au-bain-marie) en los daar de gelatine in op.
Spatel het geitenkaasmengsel en de crème Anglaise door elkaar en vouw de opgeslagen room daar doorheen.
Laat goed koud en stijf worden in de koelkast.
[/box]


[box]Rode wijn siroop


Ingredienten:

175 gram suiker/br>
75 gram water/br>
125 gram rode wijn/br>


Bereiding:

Suiker en water in een sauspan met dikke bodem tot een amberkleur koken.
In een ander pan de wijn zachtjes verwarmen.
Als de suiker de juiste kleur heeft de warme wijn er voorzichtig bij gieten.
Dan tot een siroop inkoken.
[/box]


[box]Vijgen


Ingredienten:

8 vijgen gewassen en gehalveerd

Suiker

100 gram geroosterde hazelnoten gehakt

1 takje verse tijm

Zwarte peper

Bereiding:

Vijgen op een ovenschaal leggen met de binnenkant naar boven en met suiker betrooien dan in een voorverwarmde oven van 150 graden zacht laten worden in 5 minuten. Rooster de hazelnoten ook 0- 150 graden mooi goudbruin, daarna fijnhakken.
[/box]


[box]Serveren


Garneer met een paar tijmblaadjes, geroosterde hazelnoot en een draai zwarte peper op de vijg.
[/box]