Salade van kreeft met groene appel, venkel, tomaat en basilicummayonaise

[box]

VOORGERECHT / 4 PERSONEN

Salade van kreeft met groene appel, venkel, tomaat en basilicummayonaise


26 Januari 2012

[/box]


[two_third_last][box]Kreeft


Ingredienten:

4 kreeften

4 blaadjes van het hart van een krop gewone sla

Bereiding:

Kreeften 5 minuten koken in water en zout, afkoelen en knietjes en poten leeghalen.
Staarten bewaren voor het 2de gerecht.
De helft van de poten apart leggen.
Snijd de helft van de poten en alle knietjes tot tartaar.

Sla voorzichtig zonder te veel drukken in fijne julienne snijden.
[/box]

[box]
Salade


Ingredienten:

½ groene appel

½ kleine venkel knol

2 eetlepels crème fraîche

2 eetlepels mayonaise

5 sprietjes bieslook fijngesneden

Bereiding:

Meng de mayonaise en crème fraîche door elkaar en breng op smaak met peper en enkele druppels citroen.
Snijd de appel in fijne brunoise en voeg dat gelijk een het mayomengsel toe in verband met verkleuren.
Snijd de venkel fijne brunoise en blancheer kort zodat deze nog knapperig blijft, koelen in ijskoud water.
Venkel en bieslook ook aan het mayomengsel toevoegen.
Meng tenslotte de kreeft door de salade.
[/box]

[box]Kleine tomaatjes


Ingredienten:

8 kleine tomaatjes

Bereiding:

Plisseren en uithollen, marineren met een lichte vinaigrette van olijfolie en witte wijnazijn, tenslotte vullen met de basilicum mayonaise.
[/box]

[box]Basilicummayonaise


Ingredienten:

1 dooiers

½ eetlepel witte wijn azijn

½ eetlepel dijonmosterd

Snuf zout

1 ½ dl slaolie

¼ bosje basilicum kort geblancheerd, teruggekoeld en uitgeknepen

Bereiding:

Zout oplossen in de azijn, mosterd en dooier toevoegen en 2 minuten kloppen dan druppelsgewijs de olie toevoegen.
In de keukenmachine de basilicum erdoor pureren en op smaak brengen met zwarte peper.
[/box]

[box]Krokantjes


Ingredienten:

1 plak brickdeeg

Tomaten tapenade

Bereiding:

Steek 8 rondjes uit het brickdeeg.
Smeer het brickdeeg dun in met de tomaten tapenade en bak in de oven op 180 graden krokant.
[/box]

[box]Serveren


Met een ring de salade opmaken. Vlees van kleine kreeftschaar op de ring. 2 Tomaatjes ieder een kant van het bord.
Garneren met een drupje olijfolie en een takje bieslook.
[/box]

[box]Wijnsuggestie


Arpeggio Catarrato

[/box]