Rouleau van schol gegratineerd met champagnesaus en spitskool ala crème

TUSSENGERECHT
10 PERSONEN

3 november 2022

Schol

Ingrediënten

9 scholfilets
mosterd

Bereiding

Breng de schol op smaak doe dit door ze in te smeren met de mosterd. Kruid ze nu met peper en zout. Rol ze op en steek er een saté prikker in zo dat het een rolletje blijft.

Zeg ze vast op een plateau met bakpapier.


Champagne saus

Ingrediënten
1 sjalot

300 gram room

300 gram water

300 gram mousserende wijn

2 eetlepels witte wijnazijn.
1 blokje kippenbouillon

Bereiding

Pel en snipper de sjalot en stoof ‘m glazig in boter. Bestrooi met de suiker en laat even smelten. Zo krijg je een lekker zoetzuur smaakje in je saus.

Blus met de champagne en de witte wijnazijn en giet er 150 milliliter water bij. Doordat je evenveel water als champagne gebruikt, wordt de saus niet te zuur. Gebruik dus zeker niet enkel champagne.  

Voeg de kippenbouillon toe en laat tot de helft inkoken. Door het inkoken verdampt de alcohol van de champagne en hou je de smaak van de druiven over.  

Giet er nu pas de room bij en roer door. Laat weer tot de helft inkoken, tot er een mooie binding ontstaat. Doordat de room kookt, verdwijnt het vocht van de room. Het overgebleven vet bindt de saus.


Spitskool ala crème

Ingrediënten

1 spitskool

1 sjalot

1 teen knoflook

6 plakken ontbijtspek

Room

Peper en zout

4 eetlepels crème fraiche

Bereiding

Snijd de spitskool in fijne julienne, en sniper de sjalot en hak de knoflook. Zet de sjalot en knoflook even aan in de olie zonder dat ze kleuren, doe hier de spitskool bij en bak die ongeveer 3 minuten mee en blus af met de room. Laat dit tot de helft in koken. Voeg dan de crème fraiche toe en kook dan net zo lang tot dat het mooi om de spitskool hangt. Snijd onder tussen het spek in kleine blokjes en bak rustig uit. Voeg deze tot slot toe aan de spitskool.