[box]
HOOFDGERECHT / 8 PERSONEN
Mascarponemousse met koffiecrunch en chocolade
28 Februari 2013
[/box]
[box]Mascarponemousse
Ingredienten:
90 gram eigeel
175 gram suiker
60 gram water
500 gram mascarpone
1 x 30 gram melk
1 x 60 gram melk
6 gram gelatine geweekt in koud water
200 gram room lobbig geklopt
Bereiding:
Kook de suiker met 30 gram melk en het water.
Giet bij de eidooiers en roer goed door met een klopper.
Warm al roerend op tot 85°C.
Haal van het vuur en giet deze massa in een kom van de keukenmachine en laat met een klopper draaien op een gemiddelde snelheid. (zo verkrijg je een ‘pâte à bombe’)
Meng de mascarpone met 30 gram melk.
Weeg deze ‘pâte à bombe’ het moet 210 gram zijn zodra deze verdubbeld is in volume door het kloppen in de keukenmachine.
Smelt de uitgeknepen gelatine op een zacht vuur in een pannetje.
Voeg een eetlepel ‘pâte à bombe’ toe en roer door.
Spatel deze massa bij de rest van de ‘pâte à bombe’ en roer door.
Spatel vervolgens deze massa bij de mascarpone met melk en spatel er tot slot de lobbig geklopte room onder.
[/box]
[box]Koffiecrunch
Ingredienten:
45 gram suiker
45 gram amandelpoeder
25 gram bloem
10 gram cacao
15 gram vers gemalen koffie
60 gram boter
Snuf zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150°C.
Meng alle ingrediënten in een kom en kneed met de hand tot een soepel deeg.
Rol het deeg met wat bloem gelijkmatig met een deegroller uit over 1 bakmatjes tot een dikte van 1 ½ cm.
Schuif de bakmatjes met het deeg op een bakplaat en bak in de oven, 10 tot 15 minuten.
Neem de plaat uit de oven, verwijder de bakmatjes en laat het deeg afkoelen.
De crunch zal hard worden, verkruimel het afgekoelde deeg met de hand.
Bewaar het in een afgesloten trommel.
[/box]
[box]Chocolade crème
Ingredienten:
S125 gram melk
8 gram maïzena
25 gram room
25 gram dooiers
20 gram suiker
50 gram pure chocolade
25 gram boter
Bereiding:
Maak een papje met 1/3 van de melk en de maïzena.
Roer de dooiers met een garde door het papje.
Breng de room met de resterende melk en de suiker in een pannetje aan de kook.
Als de room met de melk kookt, roer je er het opgeklopte mengsel van dooiers en maïzena stevig door.
Roer constant met een klopper tot de massa een temperatuur van 85°C heeft bereikt.
Haal de pan van het vuur en roer er de chocolade door.
Laat afkoelen tot 37°C.
Mix er tot slot beetje bij beetje de boter door.
[/box]
[box]Vanille crème
Ingredienten:
125 gram room
50 suiker
Vanille merg van 1 stokje
75 gram dooiers
5 gram vers gemalen koffie
20 gram praline
1 gram gelatine
Fleurs de sel
Bereiding:
Verwarm room, suiker, vanille en dooiers al roerend in een kom au-bain-marie tot een temperatuur van 85°C
Voeg er het uitgeknepen blaadje gelatine aan toe en mix door met een handmixer.
Voeg koffiebonen, de praliné en een snuifje fleur de sel toe, roer goed door.
[/box]
[box]Serveren
Zie foto, heeeeerlijk!
[/box]