Gepocheerde hoender in krachtige bouillon met winterse specerijen en kruiden.

10 PERSONEN
3 november 2022

Gepocheerde hoender

bouillon voor het pocheren van de hoender

Ingrediënten

3 liter kippenbouillon

3 bladjes laurier

2 takken rozemarijn

4 takken tijm

4 tenen knoflook

2 stuks steranijs

20 peperkorrels

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een ruime pan, en verwarm dit eenmaal tot het kookpunt.

Laat dit weer een stuk afkoelen voeg nu de hoen toe en zorg ervoor dat het water niet warmer wordt dan 80 graden. Laat de hoender tenminste een half uur in het water garen.


Kruidige parelgort

Ingrediënten

400 gram parel gort geweekt.

Pocheer vocht van de hoender

4 eetlepels bieslook

2 eetlepels peterselie

2 eetlepels crème fraiche

Bereiding:

Zorg ervoor dat de parelgort is geweekt, (ik heb dit van middag al voor jullie gedaan)

Kook de gort gaar in het pocheer vocht, mocht het nodig zijn kun je dit aanvullen met water.

Als de gort gaar is giet je het geheel af, en voeg je de crème friache en de kruiden toe.


Gele wortel puree

Ingrediënten

3 gele wortels

Bereiding

Schil de wortels, een kook ze helemaal gaar in water met zout. Als ze gaar zijn pureer de wortel en maak je de puree opmaak doormiddel van een klontje boter, peper en zout

Bosbeentjes

Ingrediënten

18 bospeentjes
klont roomboter

Bereiding:

Tourneer de bospeentjes zorg dat je er 2 per persoon, en met een zonder loof.

Stoof de wortel daarna in water op smaak met boter en peper en zout.


Zout zure oer peen

Ingrediënten

1 paarse wortels

100 gram suiker

100 gram water

100 gram azijn

Bereiding

Schaaf met behulp van de mandoline dunne plakjes van de wortel. Vermeng de suiker, water en azijn met elkaar verwarm dit tot dat de suiker is opgelost. Giet de zoet zuur marinade lauwwarm op de wortel.


Kaantjes van zoete aardappel

Ingrediënten

1 zoete aardappel.

Bereiding

Snijd de aardappel brunoise en bak ze in olie krokant

Met mee geven de hoender er in zodat deze toch een bijt heeft.


Eigen jus

Ingrediënten

Scheut rode wijn

3 deciliter pocheer vocht

2 theelepels tomatenpuree

Bereiding

Ontzuur de tomatenpuree in een koekenpan en blus af met de rode wijn voeg de bouillon toe en kook in tot een mooie gebonden saus.