[box]
HOOFDGERECHT / 12 PERSONEN Eend met een gyzoja van eendenbout 24 maart 2022 |
[/box]
Ingrediënten:
6 eendenborsten (1/2 eendenborst p.p.)
1 scheut honing
1 scheut sojasaus
Bereiding:
Snijd de eendenborsten netjes in (ruitvorm), en bak het vet krokant uit.
Let op bak de eenden alleen op het vet!
Als alle eenden aan gebakken zijn haal je het vet uit de pan maak je de pan schoon en laat je hem opnieuwwarm worden. Doe de honing in de pan en karamelliseer de eenden op de vet kant in de honing en blus af met de sojasaus.
*Gyoza van de bout
2 gekonfijte eendenbouten
1 theelepel furikake kruiden
1 paar druppels sojasaus.
12 wonton vellen
Bereiding
Pluk de eendenbouten, maak het vlees op smaak met de furikake en soja sojasaus
Meng dit goed door elkaar. Steek de wonton vellen uit. En maak gyoza’s van het vlees en de wonton vellen. Doe dit door in het midden een beetje vlees op het deeg te leggen en dan dicht vouwen zorgen dat de onder kant plat is. Bak onder kant even krokant. Stoom de gyoza daarna gaar in het stoommandje.
* Gyoza zijn pasteitjes en kun je vergelijken met dumplings
Zoete aardappelpuree
Ingrediënten:
1 of 2 grote zoete aardappels
scheut room
Klontje boter
Bereiding:
Verwarm de oven eerst voor op 200 graden. Vergeet ook nu niet de aardappels schoon te maken! Wikkel de aardappels in een stukje aluminiumfolie (niet helemaal dicht, maak er een soort bakje van) en besprenkel de aardappels met olijfolie.
Pof de aardappels gaar in de oven voor plm. 45 minuten
en draai er een mooie puree van . Breng op smaak met peper en zout.
Shiitake
Ingrediënten:
100 gram shiitake
1/2 teentje knoflook
1 sjalotje gesnipperd
Bereiding:
Hak de knoflook en snipper de sjalot. Maak de shiitake schoon.
Let op: deze bakken we alla minuut en geven ze meteen uit.
Bimi
Ingrediënten:
12 stronkjes bimi
Bereiding:
Maak de bimi zo schoon dat je een klein stronkje met de het roosje over houdt.
Deze gaan we blancheren en stoven we op in boter tijdens het meegeven
Aubergine
Ingrediënten:
3 aubergines
½ teenje knoflook
½ theelepel geraspte gember
Bereiding:
Snijd de aubergines in schijfjes en breng ze op smaak met peper en zout.
Bak in een klein beetje zonnebloemolie de gember en de knoflook op voeg nu de aubergines toe.
Bak ze gaar.
Tijdens het meegeven verwarmen we ze even in de oven.
Saus van *yuzu pomzu
Ingrediënten:
3 dl eenden jus
1 flinke scheut yuzu pomzu
Bereiding:
Kook de jus voor 1/3 in en maak deze op smaak met de yuzu pomzu
* Ponzu is een combinatie van sojasaus, dashi en de Japanse citrusvrucht yuzu.