Citroentaart met gemberijs

[box]

NAGERECHT / 4 PERSONEN

Citroentaart met gemberijs
 

28 Maart 2013

[/box]

8 tot 10 personen

Deeg

120 gram poedersuiker
3 grote eidooiers
300 gram bloem
150 gram ongezouten boter
1/2 theelepel zout
Schil van een halve citroen, rasp
1/2 vanille stokje, merg

Klop de dooiers met de poedersuiker los.
Bloem, boter en zout in de mengmachine met de platte menghaak op de lage stand totdat het lijkt op losse korrels. ( 2 tot 3 minuten )
Vanille merg en citroenrasp toevoegen.
Dan de eidooiers toevoegen en verder mengen tot een zacht deeg. ( ongeveer 5 minuten)
Laat het deeg in plasticfolie gewikkeld minstens ½ uur rusten in de koelkast.
Rol dan uit tussen 2 vellen bakpapier tot 3 millimeter en plaats 10 minuten in de vriezer.
Bedek een taartvorm van 20 cm doorsnede ( ingevet) met het deeg en laat 2 cm overhangen druk wel voorzichtig in de hoeken.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Verkreukeld bakpapier en bakbonen erin en 15 minuten bakken in een oven
van 160 graden.
Uit de oven nemen en het bakpapier en bonen verwijderen.
Nog 10 minuten in de oven bakken dan uit de oven nemen en iets laten afkoelen dan voorzichtig de rand met een scherp mes strak afsnijden.
Laat nu volledig afkoelen.
Oven verwarmen op 120 graden en laat de voorgebakken bodem opwarmen.
Ga dan naar 1 hieronder.

Vulling

Fijn geraspte schil van 4 ( biologische ) citroenen + sap van 1 citroen
3 dl volle room
390 gram fijne kristal suiker
9 grote eieren L (large)
1 eidooier van een large ei

Alle ingrediënten in een kom doorroeren en op een pan met zacht kokend water zetten en tot 62 graden verwarmen onder voortdurend roeren niet kloppen.
Giet het mengsel door een fijne zeef in een kan of mengbeker en verwijder met een lepel de laatste luchtbelletjes aan de oppervlakte. >>>>>>
1 Giet de vulling voorzichtig in de bodem en laat 25 minuten bakken tot de vulling 70 graden is.
Laat afkoelen tot kamer temperatuur en karameliseer met een brander en suiker.

Gemberijs

4 dl melk
4 dl room
10 dooiers
200 gram suiker
1 dl gembersiroop
80 gram fijngesneden stemgember

Verwarm de room, melk en suiker en gembersiroop, laat
20 minuten trekken van het vuur af.
Verwarm de melk/room weer tot kookpunt en klop door de losgeslagen dooiers.
Terug op het vuur tot 84 graden kloppen en direct terugkoelen op ijswater.
Stemgember toevoegen en in de ijsmachine tot ijs draaien.