[box]
NAGERECHT / IJS / 8 PERSONEN
Cassata (Pistache ijs met eigen gemaakte lange vingers)
|
[/box]
[box]IJs
Ingredienten:
200 gram eiwit
100 gram suiker
100 gram ricotta
0,2 dl melk ( 20 gram )
4 dl slagroom
100 gram honing
Garnituur:
50 gram gehakte chocolade
50 gram pijnboompitten geroosterd
100 gram gekonfijt fruit
Bereiding:
Sla de eiwitten en de suiker in ongeveer 15 minuten stijf ( hoogste stand) en glanzend, voeg de suiker langzaam toe. ( om de 3 minuten)
Roer de ricotta los en glad met de melk en honing, klop de room op yogurtdikte en spatel door het ricotta mengsel.
Spatel tenslotte de opgeslagen eiwitten en de garnituur erdoor.
Nu bakjes vullen en hard laten vriezen.
[/box]
[box]Lange vingers
Ingredienten:
100 gram bloem
100 gram suiker
3 eieren
losse suiker
Bereiding:
Breek de eieren en scheid de witten van de dooiers. Klop met de garde een mengsel van de dooiers met 50 gram suiker totdat het mengsel zeer licht van kleur is geworden. Meng de eiwitten met de overige 50 gram suiker en klop ze zeer stijf. Maak stroken vetvrij papier voor op uw bakplaat. Meng de eidooiers voorzichtig met de witten.
Zeef de bloem en spatel deze voorzichtig en snel door het mengsel. De bloem hoeft niet volledig homogeen door het mengsel.
Doe het mengsel nu in een spuitzak met ronde spuit en spuit reepjes van 10 cm lengte op de vellen vetvrij papier.
Bestrooi deze met suiker.
De oven voorverwarmen op 200 graden, bak hierin de lange vingers 10 a 15 minuten.
Ze mogen niet bruin worden!
[/box]
[box]Saus
Ingredienten:
50 gram pistachenoten
20 gram suiker
½ dl melk
Bereiding:
Breng melk en suiker aan de kook en laat de pistache noten hierin weken tot de melk is afgekoeld.
Dan glad pureren in de keukenmachine. ( eventueel met een scheut room)
[/box]
[box]Serveren
Bakjes even in het hete water omkeren en het ijs eruit laten vallen. Lange vinger op het ijs bestrooien met poedersuiker.
Beetje saus rondom het ijs gieten en dan serveren.
[/box]