[box]
VOORGERECHT / 4 PERSONEN
Carpaccio van Hollandse runderhaas met mierikswortel, venkel en pecannoten
28 februari
[/box]
300 gram Hollandse runderhaas
Het vlees snijden in stukken van 80 gram en tussen 2 vellen plastic plat slaan en op het bord leggen.
Garnering
8 theelepels mierikswortelpasta
12 eetlepels olijfolie
2 kleine sjalotjes in zeer dunne ringetjes
50 gram walnoten
½ venkel knol
Zeezout en zwarte peper
Eventueel nog wat verse mierikswortel geraspt
Walnoten even roosteren in een warme pan dan grof doorhakken.
Meng de olijfolie met de mierikswortelpuree.
Kruiden met het zeezout en peper betrijken met het mierikswortel/olijfolie mengsel.
De sjalot en walnoot over de carpaccio verdelen.
Dan wat dun zeer dun geschafte venkel in het midden van de carpaccio leggen.
De venkel nog met wat olijfolie besprenkelen.
Olijvenbrood
325 gram bloem voor brood
6 gram droge gist
6 gram zout zout
Ongeveer 2 dl lauwwarm water
1 el extra vergine olijfolie, plus extra om te bestrijken
1 eetlepel zwarte olijvenpasta
150 gram zwarte olijven in ringetjes
Meng de bloem en de gist in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
Giet het water en de olie in het kuiltje en maak een zacht deeg.
Kneed het op een met bloem bestoven oppervlak in 8-10 minuten glad en elastisch. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe.
Doe het in een ingevette kom, dek het af met ingevette plasticfolie en laat het op een warme plek 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Sla het deeg op een met bloem bestoven oppervlak terug.
Rol het uit en bestrooi het met de olijven.
Vouw het op en kneed de olijven en de olijvenpasta er goed door.
Laat het deeg 5 minuten rusten, vorm er dan een ovaal van en leg die op de bakplaat.
Maak zes diepe inkepingen in het brood en duw de delen wat uiteen.
Dek af met ingevette plasticfolie en laat op een warme plek 30-45 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Bestrijk het brood met olijfolie en bak het 35 minuten.
Laat het op een rooster afkoelen.