[box]
NAGERECHT / 4 PERSONEN
Aardbeien Trifle van Heston
23 mei
[/box]
4 personen
Trifle
35 gram cider
25 gram vermout
125 gram Sherry Palo Cortado
20 gram suiker
De schil en sap van een halve citroen
4 gram gelatine
8 lange vingers
12 amaretti
Aardbeien
De cider, vermout, en suiker aan de kook brengen, en laten afkoelen tot 22 graden.
Voeg de citroenschil, sap en de sherry toe.
Neem 150 gram van bovenstaand mengsel en laat de gelatine hierin zacht worden.
Als de gelatine is geweekt zachtjes verwarmen tot de gelatine is opgelost.
Doe de lange vingers en amaretti in een kom en schenk het mengsel erop.
Laat 10 minuten weken.
Schep de geweekte koekjes door en vul hiermee de bodem van de glazen, maak een laag van 1 cm. ( druk goed aan )
Druk dan aan de zijkant rondom gehalveerde aardbeien in het koekmengsel.
Laat opstijven in de koeling.
Aardbeiengelei
250 gram aardbeiensap
5 gram bladgelatine
Sap van een halve citroen
25 gram sinaasappel bloesemwater
100 gram fructose of rietsuiker
Week de gelatine in het aardbeiensap.
Als de gelatine is geweekt zachtjes verwarmen tot de gelatine is opgelost.
Neem de pan van het vuur en voeg het citroensap en sinaasappel bloesemwater toe.
Laat afkoelen en verdeel gelijkmatig over de glazen.
Custard
1 dl volle melk
200 gram slagroom
6 dooiers ( 100 gram)
55 gram suiker
2 blaadjes gelatine
¼ gram saffraan
Mel, room en saffraan in een pan en breng aan de kook.
Niet laten overkoken en 4 minuten sudderen.
Eidooiers en suiker loskloppen, het melkroom mengsel erbij geiten en daarna alles samen roerend verwarmen tot 75 graden.
Gelatine erdoor roeren en alles overgieten in een bak om af te koelen.
Dek wel af met plastic om een vel te voorkomen.
Mascarpone crème
2 dooiers
20 gram suiker
50 gram Sherry Palo Cortado
125 gram mascarpone
100 gram slagroom
8 gram tapiocameel
Eidooiers en suiker in een kom kloppen met een staafmixer.
Sherry en tapiocameel in een pan op een matig vuur onder voortduren kloppen verhitten. (belangrijk: 3 tot 4 minuten verhitten)
Nu het sherry mengsel bij het dooier mengsel voegen en kloppen met de staafmixer.
Dan de mascarpone loskloppen en daar het dooier/sherry mengsel doorroeren.
Tenslotte de opgeklopte room erdoor spatelen.
Dek af en laat in de koelkast afkoelen.
Aardbeiensiroop
250 gram sap
100 gram fructose of rietsuiker
Samen inkoken tot siroop.
Bladerdeegrondjes
100 gram bladerdeeg
50 gram poedersuiker
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en bestrooi ieder plakje ruim met poedersuiker.
Rol weer uit naar een dunne plak en bestrooi steeds met de poedersuiker.
Zet het deeg in de koelkast om op te stijven, haal eruit en snijd 8 rondjes eruit.
Bak deze af tussen 2 bakmatjes en bakplaten in een oven van 200 graden in 10 tot 15 minuten.
Geroosterde amandelen
50 gram amandelen
¼ theelepel zout
10 gram suiker
Rooster de amandelen in een koekenpan tot ze licht geroosterd zijn.
Betrooi eerst met zout en dan met de suiker en roerbak tot de suiker is gekarameliseerd en de amandelen bedekt.
Stort op bakpapier en laat afkoelen.