[box]
HOOFDGERECHT / 4 PERSONEN
Gegrilde landhoen met linzendip, komkommeryoghurt en pilav-rijst24 Augustus 2012 |
[/box]
[box]Landhoen
Ingredienten:
2 Kemper landhoen of andere biologische kippen
Zout en peper
Olijfolie
Gemalen venkelzaad
Bereiding:
We gebruiken alleen de filets met karkas van de kip, de poten en de rest van het karkas kan voor andere gerechten worden gebruikt. (bouillon)
Snijd het boven stuk met de 2 filets en vel van het karkas ene braad rondom aan.
Plaat 30 minuten in een voorverwarmde oven van 85 graden en laat vervolgens afkoelen.
Snijd vervolgens de filets met vel van het karkas, kruid met zout, peper en gemalen venkelzaad en grill aan beide kanten tot ze gaar zijn.
[/box]
[box]Linzendip
Ingredienten:
1 teen knoflook fijngehakt
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel komijnzaad (djinten)
1 theelepel gemalen koriander (ketumbar)
400 gram linzen, afgespoeld en uitgelekt
1 theelepel bruine basterdsuiker
½ dl kippenbouillon
Zout en peper
Bereiding:
Verwarm de knoflook in de olie en voeg de kruiden toe.
Vervolgens de suiker, linzen en bouillon toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
Laat afkoelen totdat het lauw is en pureer in de keukenmachine.
Breng op smaak met zout en peper.
[/box]
[box]Komkommeryoghurt
Ingredienten:
275 Turkse yoghurt
½ komkommer grof geraspt
Sap van ½ citroen
1 eetlepels fijngehakte mint
Zout en peper
Bereiding:
Betrooi de geraspte komkommer licht met zout en laat 10 minuten staan, knijp het overtollige sap eruit en roer met de gehakte mint en citroensap door de yoghurt en breng op smaak met zout en peper.
[/box]
[box]Pilav-rijst
Ingredienten:
200 gram rijst
1 kleine ui in blokjes
1 paprika in blokjes
1 teen knoflook geperst
2 tomaten uitgehold en fijn gesneden
Olijfolie
Zout en peper
Bereiding:
Kook de rijst droog in de rijstkoker en roer als de rijst klaar is meteen door met en vork en stort uit op een plat plateau voor het snelle afkoelen.
Smoor de paprikablokjes,gehakte ui zacht in de olijfolie in ongeveer 15 minuten met af en toe roeren.
Vervolgens de knoflook en tomaat toevoegen en enkele minuten samen laten bakken dan de rijst toevoegen en goed doormengen en op smaak brengen met zout en peper.
[/box]
[box]Serveren
Serveer de pilavrijst op een bord met daarop de landhoen, takje peterselie als garnering en een bolletje linzendip. Tevens een schaaltje yoghurt naast of op het bord.
[/box]