[box]
NAGERECHT / 8 PERSONEN
Aardbeien vroeg uit het seizoen, witte chocolade mousse, basilicum jelly
22 maart 2012 |
[/box]
[box]Coulis
Ingredienten:
3 dl aardbeienpuree ( of 350 gram aardbeien)
50 gram suiker
Bereiding:
Puree en suiker verwarmen tot de suiker is opgelost dan af laten koelen.
[/box]
[box]Sorbet
Ingredienten:
5 dl aardbeienpuree ( of 600 gram aardbeien)
100 gram basterdsuiker
1 eetlepel citroensap
Bereiding:
Puree en suiker verwarmen tot de suiker is opgelost dan af laten koelen en
de citroen toevoegen. In de ijsmachine tot sorbet draaien.
[/box]
[box]Tuiles
Ingredienten:
85 gram rietsuiker
85 gram basterdsuiker
75 gram bloem
85 gram gesmolten boter
85 gram frambozenpuree
1 tot 2 theelepels rode kleurstof
Bereiding:
Oven voor verwarmen op 160 graden.
Alle droge ingrediënten mixen dan de licht afgekoelde gesmolten boter erdoor roeren.
De puree erdoor roeren en tenslotte de kleurstof.
Dan dun op een siliconen matje strijken en 5 tot 6 minuten bakken.
Laat dan 6 minuten afkoelen en snij in 5 bij 2 stukken.
[/box]
[box]Basilicum Jelly
Ingredienten:
30 gram basterdsuiker
2 mespuntjes zeezout
2 zwarte pepers
40 gram gehakte en gevijzelde basilicum blaadjes
4 blaadjes gelatine voor geweekt in koud water
9 blaadjes basilicum fijngehakt
4 muntblaadjes fijngehakt
4 dl water
Bereiding:
Water, peper, suiker en zout aan de kook brengen, van het vuur halen en de 40 gram basilicum toevoegen.
Laat dit 1 uur trekken dan zeven door een fijne zeef en weer verwarmen.
Nu de gelatine hierin oplossen en het mengsel licht laten afkoelen zodat het iets dikker word ( niet op laten stijven).
Dan de gehakte mint en basilicum erdoor roeren en de jelly op een rechthoekig plaatje gieten.
Laat nu opstijven in de koeling.
[/box]
[box]Aarbeien
Ingredienten:
700 gram Lambada aardbeien
30 gram poedersuiker (indien nodig)
Bereiding:
Aardbeien wassen, daarna het kroontje eraf halen, in kwarten snijden en eventueel bestrooien met suiker.
[/box]
[box]Witte chocolade mousse
Ingredienten:
350 gr witte chocolade
Een beetje melk
4 eiwitten
4 eetlepels suiker
½ Liter room
Bereiding:
De chocolade met een scheutje melk au-bain-marie smelten tot
ongeveer 45 graden .
Ondertussen de eiwitten met suiker stijf kloppen totdat er pieken ontstaan
en de eiwitten glanzen. ( alles goed ontvetten)
De room tot yoghurt dikte opkloppen en koud zetten.
Als alles klaar is de eiwitten met een spatel ( geen garde) door de room heen spatelen, halverwege ook de chocolade toevoegen en alles tot een egaal kleurige mousse mengen.
Chocolademouse in een serverring laten opstijven in de koelkast.
[/box]
[box]Serveren
De mouse uit de serveerring midden op een bord plaatsen.
Drapeer de coulis om de mouse.
Leg de aardbeien in kwarten aan de ene kantvan de mouse en de kleine sorbet bolletjes aan de andere kant.
Leg kleine vierkantjes basilicum jelly op de aardbeien. Steek een tuile in de mouse en serveer het bord.
[/box]
[box] Wijnsuggestie
[/box]