Aardbeien vroeg uit het seizoen, witte chocolade mousse, basilicum jelly

[box]

NAGERECHT / 8 PERSONEN

Aardbeien vroeg uit het seizoen, witte chocolade mousse, basilicum jelly


22 maart 2012

[/box]


[box]Coulis


Ingredienten:

3 dl aardbeienpuree ( of 350 gram aardbeien)

50 gram suiker



Bereiding:

Puree en suiker verwarmen tot de suiker is opgelost dan af laten koelen.
[/box]
[box]Sorbet


Ingredienten:

5 dl aardbeienpuree ( of 600 gram aardbeien)

100 gram basterdsuiker

1 eetlepel citroensap



Bereiding:

Puree en suiker verwarmen tot de suiker is opgelost dan af laten koelen en
de citroen toevoegen. In de ijsmachine tot sorbet draaien.
[/box]
[box]Tuiles


Ingredienten:

85 gram rietsuiker

85 gram basterdsuiker

75 gram bloem

85 gram gesmolten boter

85 gram frambozenpuree

1 tot 2 theelepels rode kleurstof



Bereiding:

Oven voor verwarmen op 160 graden.
Alle droge ingrediënten mixen dan de licht afgekoelde gesmolten boter erdoor roeren.
De puree erdoor roeren en tenslotte de kleurstof.
Dan dun op een siliconen matje strijken en 5 tot 6 minuten bakken.
Laat dan 6 minuten afkoelen en snij in 5 bij 2 stukken.
[/box]

[box]Basilicum Jelly


Ingredienten:

30 gram basterdsuiker

2 mespuntjes zeezout

2 zwarte pepers

40 gram gehakte en gevijzelde basilicum blaadjes

4 blaadjes gelatine voor geweekt in koud water

9 blaadjes basilicum fijngehakt

4 muntblaadjes fijngehakt

4 dl water



Bereiding:

Water, peper, suiker en zout aan de kook brengen, van het vuur halen en de 40 gram basilicum toevoegen.
Laat dit 1 uur trekken dan zeven door een fijne zeef en weer verwarmen.
Nu de gelatine hierin oplossen en het mengsel licht laten afkoelen zodat het iets dikker word ( niet op laten stijven).
Dan de gehakte mint en basilicum erdoor roeren en de jelly op een rechthoekig plaatje gieten.
Laat nu opstijven in de koeling.
[/box]
[box]Aarbeien


Ingredienten:

700 gram Lambada aardbeien

30 gram poedersuiker (indien nodig)



Bereiding:

Aardbeien wassen, daarna het kroontje eraf halen, in kwarten snijden en eventueel bestrooien met suiker.
[/box]
[box]Witte chocolade mousse


Ingredienten:

350 gr witte chocolade

Een beetje melk

4 eiwitten

4 eetlepels suiker

½ Liter room



Bereiding:

De chocolade met een scheutje melk au-bain-marie smelten tot
ongeveer 45 graden .
Ondertussen de eiwitten met suiker stijf kloppen totdat er pieken ontstaan
en de eiwitten glanzen. ( alles goed ontvetten)
De room tot yoghurt dikte opkloppen en koud zetten.
Als alles klaar is de eiwitten met een spatel ( geen garde) door de room heen spatelen, halverwege ook de chocolade toevoegen en alles tot een egaal kleurige mousse mengen.
Chocolademouse in een serverring laten opstijven in de koelkast.

[/box]

[box]Serveren


De mouse uit de serveerring midden op een bord plaatsen.
Drapeer de coulis om de mouse.
Leg de aardbeien in kwarten aan de ene kantvan de mouse en de kleine sorbet bolletjes aan de andere kant.
Leg kleine vierkantjes basilicum jelly op de aardbeien. Steek een tuile in de mouse en serveer het bord.

[/box]


[box] Wijnsuggestie




[/box]