Polenta met pulpo in tomatensaus en gefrituurde ansjovis

[box]

TUSSENGERECHT / 4 PERSONEN

Polenta met pulpo in tomatensaus en gefrituurde ansjovis
 

28 februari


[/box]

Polenta

¾ liter kippenbouillon
100 gram polenta
Zout en peper
75 gram boter
Zout en zwarte peper

Water aan de kook brengen en zachtjes laten koken.
De polenta er langzaam ingieten en nu het vuur wat hoger zetten en 5 minuten koken tot de polenta dik word.
Dan het vuur helemaal laag zetten en de polenta 40/45 minuten koken om de 5 minuten doorroeren.
Afmaken met de boter en op smaak brengen.

Pulpo in tomatensaus

300 gram pulpo ( 1 nacht invriezen )
300 gram tros tomaten
1 afgestreken eetlepel tomatenpuree
1 dl witte wijn
Takje fijngehakte oregano
2 sjalotjes fijngesnipperd
1 knoflookteen fijngesnipperd
50 ml olijfolie extra virgen
1 eetlepel tijmblaadjes
Zout en peper
Tabasco
1 blaadje laurier
1 kleine ui

Pulpo in ruim water met zout, 1 blaadje laurier en een kleine ui 45 minuten koken.
De tomaten doormidden snijden en het zaad verwijderen met een lepel, bewaar het zaad.
Leg het zaad in een zeef en bestrooi met zout van het lekvocht op.
De rest van de tomaat in stukken snijden.
De olijfolie licht verwarmen en daarin de sjalot en knoflook kort aanfruiten dan de tomaat en oregano toevoegen en 5 minuten mee laten bakken.
Tomaten puree toevoegen even meebakken en afblussen met de wijn en het opgevangen tomatenvocht.
Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de gewenste dikte breng op smaak met zout, peper en tabasco.
Tenslotte met de staafmixer glad pureren en de pulpo erdoor mengen en verwarmen.

Gefrituurde ansjovis

8 ansjovissen
12 blaadjes salie

Ansjovis schoonmaken, spoelen met koud water en drogen.
Maak de ansjovis schoon door de kop eraf te halen.
Door het mes in de nek van het visje te zetten zal je de ingewanden er mee uit trekken. Spoel de visjes en droog tussen keukenpapier.
Verhit de olie tot ongeveer 180° C.
Bestrooi de visjes met zout en peper en wentel ze door de bloem.
Frituur de visjes in de hete olie tot ze mooi goudbruin zijn.
Frituur de salie blaadjes.
Beide op keukenpapier uitlekken.